Narzędzia kuchenne, bez których ani rusz

Nasza, głęboko zakorzeniona w tradycji miłość do jedzenia, buduje przekonanie, że kuchnia jest sercem domu. Traktujemy ją nie tylko jako pomieszczenie użytkowe, ale również jako miejsce spotkań i wspólnych posiłków, które cementują więzi rodzinne. Wspólne gotowanie dodatkowo temu sprzyja, a żeby było ono udane, warto zaopatrzyć się w niezbędne kuchenne akcesoria.

Lista niezbędnych kuchennych akcesoriów

To, w co zaopatrzymy naszą kuchnię zależy w głównej mierze od naszych preferencji, oraz czasu jaki poświęcamy na gotowanie. Istnieje jednak uniwersalna lista, bez której trudno się obyć nawet, jeśli zamawiamy gotowe jedzenie lub często stołujemy się na mieście. Przed wybraniem się na zakupy warto się z nią zapoznać, by w razie potrzeby uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki. Do niezbędnych akcesoriów zaliczyć można:

  • garnki (przynajmniej dwa rozmiary)
  • patelnie
  • noże
  • deskę do krojenia
  • zastawa stołowa i sztućce
  • akcesoria do gotowania: łyżki drewniane, sitko, szczypce, chochelki, szpatułki

Garnki i patelnie

Decyzja o konkretnym modelu garnków lub patelni uzależniona jest poniekąd od kuchenki lub płyty grzewczej, którą posiadamy. Kuchnie indukcyjne wymagają, by dna garnków i patelni miały tzw. ferromagnetyczne dno, które będzie przylegało do powierzchni płyty grzewczej. Dno powinno być również odpowiednio grube i oscylować w granicach 5 – 10 mm. W przypadku kuchenki zasilanej gazem wybór będzie znacznie większy. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na materiały, z których zostały wykonane garnki i patelnie. Najpopularniejszym z nich jest stal, która wykazuje się duża wytrzymałością i trwałością. Materiał, który wybierzemy powinniśmy dobrać również do częstotliwości gotowania. Garnki stalowe lub emaliowane z pewnością sprawdzą się w gotowaniu codziennym. Jeśli jednak przygotowujemy duże ilości jedzenia każdego dnia, warto postawić na garnki żeliwne, które nie tylko uznawane są za “długowieczne”, ale również dość długo utrzymują ciepło, dzięki czemu potrawy nie trzeba podgrzewać przez kilka godzin. Najbezpieczniejsze będą jednak te, które posiadają odpowiedni atest Państwowego Zakładu Higieny. Zaświadcza on o tym, że akcesoria są wykonane z bezpiecznych materiałów nie zagrażających zdrowiu i życiu, oraz że nie zawierają szkodliwych substancji takich jak ołów czy kadm.

Noże i deski do krojenia

Nóż i deska do krojenia jest najczęściej wykorzystywanym akcesorium kuchennym. Najchętniej wybieranym rodzajem noży są te wykonane ze stali nierdzewnej o rączce ze sztucznego tworzywa lub z drewna. Charakteryzują się one dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu mogą służyć przez długie lata.

W dobrze wyposażonej kuchni powinno się znaleźć nóż uniwersalny, nóż do pieczywa oraz nożyk do obierania jarzyn.

W przypadku desek do krojenia prym wiodą deski plastikowe lub bambusowe. W przeciwieństwie do desek drewnianych nie chłoną one zapachów krojonych produktów, nie rysują się i nie tępią noży. Ponadto nadają się do zmywania w zmywarce, bez ryzyka uszkodzenia ich powierzchni. Dobrze jest posiadać minimum dwie deski do krojenia. Jedną do surowego mięsa i ryb, drugą do warzyw, owoców i pieczywa.

Zastawa stołowa i sztućce

W skład zastawy stołowej wchodzi kilka produktów. W przypadku serwisu obiadowego będą to talerze płytkie, głębokie i deserowe. Dodatkowym wyposażeniem mogą być takie elementy jak sosjerki czy wazy. W zastawie stołowej wyróżnia się również serwis kawowy, gdzie znajdziemy filiżanki, kubki , spodki i dzbanki do parzenia kawy i herbaty oraz dzbanuszki na mleko. Niezbędnym elementem zastawy są sztućce tj. łyżki, noże, widelce i łyżeczki. O ile w przypadku codziennego spożywania posiłków nie zawsze zwracamy uwagę na wielkość talerzy, czy materiał z którego zostały wykonane, o tyle warto mieć w domu jeden komplet takich samych talerzy, który może posłużyć do zaserwowania posiłku gościom.

Akcesoria do gotowania i pieczenia

Gotowanie i pieczenie wiąże się nierozerwalnie z kontaktem z gorącymi powierzchniami i gorącym jedzeniem. Logiczne więc, że nie poradzimy z tym sobie za pomocą “gołych rąk”. Do podstawowych akcesoriów zaliczyć można wszelkiego rodzaju łyżki, łopatki i szczypce. Ponadto potrzebować będziemy chociaż jednej chochelki, tłuczka kuchennego, tarki i szczypców. Ilość i wielkość produktów należy dopasować własnych preferencji.

Wraz z biegiem dni spędzonych na gotowaniu sami z pewnością zauważymy co jest niezbędne w naszej kuchni i w co warto się wyposażyć. Wspólną cechą kupowanych przez nas akcesoriów powinno być bezpieczeństwo i trwałość. Materiały wykorzystane do produkcji zakupionego przez nas sprzętu nie mogą stanowić zagrożenia dla naszego życia i zdrowia, a funkcjonalność i trwałość produktów powinna służyć przez dłuższy czas.

Produkty spełniające oba te kryteria można znaleźć zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych. Jednym z nich jest https://recucina.pl/, który ma do zaoferowania wszystkie niezbędne akcesoria potrzebne do codziennego gotowania i pieczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here