gulasz

Była już pieczeń z karkówki, udka w sosie własnym, skrzydełka w miodzie, a nawet zrazy po myśliwsku i schab ze śliwką… A coś by się zjadło… coś innego… Nie musi być tak wyrafinowane jak gołąbki, nie też zupełnie pospolite jak kotlet mielony, ale chciałoby się poczuć pyszny smak… Cóż by tu podać? A może gulasz? Takie niby zwyczajne, a jednak niebanalne danie… A może gulasz?

Jakie mięso na gulasz?

Może wieprzowe? Każda część tuszki nada się na tę potrawę : szynka czy soczysta łopatka, jeszcze lepiej biodrówka lub karkówka… Tak, karkówka będzie najlepsza… No to do roboty!
Składniki na nasz gulasz: 1 kg mięsa, tu karkówki, ale podobnie możemy postąpić z każdym innym mięsem wieprzowym, przynajmniej dwie duże cebule, polecam więcej, 30 dkg pieczarek, dwie papryki, przecier pomidorowy, przyprawy do smaku – ostra papryka, sól, tymianek, majeranek, dwa ząbki czosnku.

jakie mięso na gulasz

Umyte mięso kroimy na drobne kawałki, obsypujemy ziołami i zostawiamy na jakiś czas na półce w lodówce. Po upływie pół godziny, godziny, wszystko zależy od tego, jak bardzo nam spieszy się do jedzenia, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podsmażamy również obraną cebulkę, musi być jej sporo, na kilogram karkówki przynajmniej dwie spore cebule. Od niech zależy gęstość naszego sosu. Łączymy te składniki i podlewamy wodą. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy podsmażone pieczarki i pokrojoną w paseczki paprykę – warto zastosować dwie o różnych kolorach np. żółtą i czerwoną.

Ładnie będą wyglądały w naszej potrawie. Dorzucamy przyprawy i drobno posiekany czosnek. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy według uznania. Potrawę podajemy z kaszą najlepiej gryczaną. Przeżycia smakowe niezapomniane…Fakt, mięso wieprzowe nie należy do chudych. Wszyscy, którzy dbają o linię czy też trzymają się jakiejś diety, nie będą chcieli jeść gulaszu z mięsa wieprzowego. Wcale się nie dziwię… Tłusty, tuczący chociaż bardzo smaczny… I cóż, żałować sobie takich przeżyć? Jakie mięso na gulasz? Dla ostrożnych jest inna propozycja: gulasz wołowy… Najlepsza będzie goleń, łopatka, pręga, karkówka czy udziec. Chude i smaczne…

O ile na Zachodzie Europy rzadko sięgają po mięso wieprzowe, to wołowina jest tam na porządku dziennym. Można więc rzec, iż gulasz wołowy jest tradycyjną potrawą europejską i chociaż w poszczególnych krajach różnią się nieco przygotowania do jej wykonania, baza jest taka sama: ładny kawałek mięsa wołowego – 1 kg, 4 cebule, 4 marchewki, przyprawy – 4 liście laurowe, łyżeczka pieprzu mielonego, 10 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki papryki słodkiej.

Umyte mięso kroimy na dość dużą kostkę, obsmażamy, a następnie przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Na patelni smażymy cebulę i razem z marchewką dodajemy ją do mięsa. Przyprawiamy całość. Gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Trochę to potrwa, ale warto czekać… Doskonały smak potrawy wynagrodzi nam długie oczekiwanie… Podobnie jak gulasz wieprzowy tak i ten smakuje wyśmienicie z kaszą, osobiście polecam gryczaną, ale smaczna jest każda kasza…

gulasz na obiad

A może nie lubimy mięsa wieprzowego? I tak długo się gotuje do miękkości? A więc jakie mięso na gulasz? Cóż, jest i propozycja dla niecierpliwych – gulasz z mięsa drobiowego ! Tak, tak, też będzie smaczny, robi się go szybko i mięso drobiowe nie jest tak drogie jak wołowina, a równie dietetyczne. Potrzebujemy: pierś z kurczaka, warzywa według uznania – najlepiej cebula, marchewka, pieczarki, przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, tymianek, sól. Umytą i pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Dorzucamy obrane, umyte i pokrojone warzywa, podlewamy wodą. Gotujemy aż zmiękną wszystkie składniki.

Trzy propozycje na obiad lub kolację… Trzy odpowiedzi na pytanie: jakie mięso na gulasz? A jeśli nie chce nam się stać przy kuchni i gotować, można si e wybrać do restauracji. Tu też trzeba sobie będzie odpowiedzieć na pytanie: jakie mięso na gulasz? Ale to już nie my będziemy realizatorami przepisów… Cóż, mamy wybór…Ja chyba stanę przy kuchni…Tylko jakie mięso na gulasz…?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here