Żelazo jest jednym z minerałów potrzebnym do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu. Tego minerału nie może zabraknąć w naszym organizmie, ponieważ jest on składnikiem hemoglobiny. Niedobór żelaza prowadzi do spadku hemoglobiny we krwi skutkując anemią.
U kobiet niedobór tego minerału objawia się również dużymi krwawieniami miesiączkowymi. Ponadto osoby cierpiące na brak żelaza czują senność, są osłabione oraz ich włosy i paznokcie łamią się. Jednak to nie jedyne problemy wynikające z niedoboru tego minerału, często również niedobór ten skutkuje problemami z koncentracją oraz zaburzeniami w pracy serca.
W przypadku kobiet ciężarnych brak żelaza może prowadzić do poronienia, dlatego tak ważna jest jego suplementacja w czasie ciąży.
Zapotrzebowanie na dobę tego pierwiastka dla mężczyzn to około 10 mg a dla kobiet 20 mg.
Jakie produkty zawierają żelazo?
Żelazo zawierają produkty zarówno zwierzęce jak i roślinne, jednak lepiej wchłaniane przez organizm człowieka są te produkty pochodzenia zwierzęcego.
Chude mięso z wieprzowiny czy wołowiny zawiera około 3 mg żelaza na 100 gram. Każda wątroba zawiera, aż 20 mg tego pierwiastka w 100 g mięsa. Kolejnym produktem bogatym w żelazo są żółtka jaj oraz nasiona dyni czy słonecznika. Warto jest wprowadzić do naszej diety również pistacje, które posiadają więcej żelaza w 100g niż żółtko jajek.
Wegetarianie mogą zastąpić mięso humusem, który w swoim składzie posiada sezamowe masło z dużą zawartością żelaza.
W produktach warzywnych również znajdziemy takie z dużą dawką tego minerału, już zwykłe ziemniaki dostarczają nam około 7mg żelaza, ponadto warto jeść brokuły, które dobrze sprawdzą się w daniach gorących jak i wszelkiego rodzaju sałatkach.
Szpinak, papryka oraz kapusta czy buraki to również warzywa z dużą zawartością tego pierwiastka.
Osoby z niedoborem żelaza powinny dodać do diety jabłka oraz śliwki czy morele. W przypadku braku tych owoców w sezonie zimowym, można je zastąpić mieszankami suszonymi.
Oczywiście kolejnymi produktami bogatymi w żelazo są ryby
Posiłki sporządzane z ryb powinno się jeść często, ponieważ poza żelazem mają wiele innych wartościowych składników potrzebnych do codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Najwięcej żelaza posiadają śledzie jak również i makrele. Dobrze jest raz w tygodniu przygotować na obiad pieczoną rybę, jak również zjeść śledzia czy sałatkę z sardynek. Produkty zboże również dostarczają sporo żelaza, zwłaszcza pełnoziarniste wyroby piekarnicze. Warto jeść również otręby, te ryżowe mają aż 18 mg żelaza na 100g produktu.
Prawidłowo dobrana dieta pozwoli nam na odpowiednią suplementację tego pierwiastka.
Niedobór żelaza jak również jego nadmiar są szkodliwe dla naszego zdrowia. Nadmiar tego pierwiastka może powodować nudności, bóle brzucha, problemy z krwawieniami miesiączkowymi u kobiet oraz utratę masy ciała. W przypadku większego nadmiaru żelaza może dojść do niewydolności wątroby oraz jej marskości.
Osoby cierpiące na nadmiar tego składnika powinny ograniczyć go w diecie, natomiast skupić się produktach bogatych w wapń, ponieważ te produkty ograniczają wchłanianie żelaza w jelitach. Jednak są to propozycje dla osób, u których nadmiar żelaza nie jest spowodowany chorobą genetyczną.
Niemowlętom powinno podawać się kaszki bogate w żelazo a starszym dzieciom wprowadzać do diety owoce oraz warzywa. Im dziecko starsze ty więcej żelaza powinno przyjmować, ponieważ jego niedobór może być przyczyną częstych infekcji oraz osłabienia koncentracji co przekłada się na gorsze oceny w szkole. Warto jest raz w roku wybrać się na morfologię, aby mieć pewność, że w naszym organizmie nie brakuje żadnego pierwiastka.
Oczywiście jeżeli dieta nie przynosi oczekiwanych rezultatów, warto jest zacząć przyjmować żelazo w postaci tabletek. Z pomocą przychodzą nam ogólnodostępne suplementy diety bogate w żelazo, które regularnie stosowane szybko poprawią kondycję naszego organizmu. Musimy jednak pamiętać, aby suplementy popijać sokami bogatymi w witaminę C, ponieważ łatwiej wtedy żelazo się przyswaja.